N100 Help Page
Practice Exam 1, Biology N100, IUPUI, Dr. Marrs
25 questions; Answer Key follows Question 25

Multiple Choice: please select the best answer:

1. The instructions for growth, development, metabolism, and reproduction of a cell are contained in:

a) proteins
b) carbohydrates
c) DNA
d) mitochondria
e) the brain


2. All living organisms are able to:

a) utilize energy to perform work
b) grow and change
c) sense changes in their environment
d) rearrange and assemble chemical compounds
e) all of the above


3. Science is based on

a) Belief
b) Opinion
c) Evidence
d) Consensus
e) Majority Rule


4. A theory is:

a) An observation about something in the natural world
b) A testable hypothesis or prediction that is potentially falsifiable
c) An experimental procedure using a control group and variables
d) An broad explanation of many obeservations, facts, and findings
e) A belief shared and agreed upon by many scientists about natural phenomenon


5. The Cell Theory:

a) Includes the idea that an animal's cells come from preexisting cells
b) May someday be falsified as new evidence about life is gathered
c) Explains how organisms have changed over time (evolved)
d) All of the above
e) a &b only


Match the following compounds (6-13) with its class of macromolecules (a-e). Answers may be used more than once:

a) disaccharide b) lipid c) protein d) polysaccharide e) monosaccharide

6. _______ cellulose

7. _______ albumin

8 ._______ glucose

9. _______ table sugar

10. ______ glycogen

11._______ olestra

12. ______ enzyme

13. ______ triacylglycerol

14. Which of the following structure-function pairs in the cell is incorrectly matched?

a) mitochondria - cellular respiration
b) lysosome - intracellular digestion
c) peroxisome - sorting of proteins and lipids
d) ribosome - protein synthesis
e) Golgi - lipid synthesis


15.Olestra is a “fake fat”. Which if the following statements is true about Olestra?

a) Products containing Olestra are calorie-free
b) We are unable to digest Olestra because our intestines do not normally make lipase
c) Olestra is known to dissolve and carry away the vitamins A, D, E, and K
d) Olestra has 8 fatty acid tails and cannot be digested by lipase enzymes in the intestines.
e) c & d


16. Within a layer of phospholipid molecules in a cell, which part of the lipid molecule faces the cytoplasm?

a) the phosphorylated head group
b) the hydrocarbon tails
c) both head and tail because the molecules lie sideways
d) neither; the phospholipids dissolve in water and disperse
e) the fatty acids


17. Which of the following would be found in an animal cell but NOT in a bacterial cell?

a) Endoplasmic reticulum
b) Cell Wall
c) Plasma membrane
d) Ribosomes
e) DNA


18. The Prion Hypothesis states that

a) Eating beef tainted with prions can result in vCJD
b) Abnormally folded prion proteins can cause normal cellular versions of prion proteins to mis-fold, resulting in a disease state.
c) Abnormally folded prion proteins are the result of a virus that can rapidly mutate to produce different versions of a normal cellular protein.
d) Prion proteins may play a role in normal human memory
e) a, b, and d

 
19. Of the following fats or oils, which has the FEWEST double bonded carbons?
a) Butter
b) Olive oil (mono-unsaturated)
c) Corn oil
(poly-unsaturated)
 

20. What characterizes a prokaryotic cell?

a) The presence of mitochondria
b) The lack of a membrane-bound nucleus
c) The presence of a nucleus with a single circular chromosome inside
d) The lack of ribosomes
e) The presence of a cell wall instead of a plasma membrane


21. What domain of organisms describes groups of prokaryotes that tend to live in extreme environments?

a) Influenza
b) Archaea
c) Methanogens
d) Eubacteria
e) Thermophiles

22. Glycoproteins and glycolipids in the plasma membrane

a) Provide a means for cell-cell commnication
b) Allow immune cells to recognize a "self" from a "non-self" cell
c) Help cells to adhere, or stick together, to form tissues
d) Are responsible for the differenced between the A, B, O blood groups
e) All of the above


23. and 24. The 'sequence', or order of amino acids in a protein is termed its (23) ____________, whereas the 3-dimensional structure of a two proteins interacting with each other is termed its (24) ____________

a) DNA sequence
b) primary structure
c) secondary structure
d) tertiary structure
e) quaternary structure

25. Why is is recommended that perople limit their consumption of trans-fats?

a) Trans fats raise 'bad cholesterol'
b) Trans-fats lower 'good' cholesterol
c) Trans-fat consumption in linked to an increase in coronary heart disease.

d) all of the above
e) b and c only
f) a and c only


I'll post the answers on the Web before class Weds!


ANSWERS (no peeking) (^.^)

 1. c  6. d  11. b  16. a
21. b
 2. e  7. c  12. c  17. a
22. e
 3. c  8. e  13. b  18. b
23. b
 4. d  9. a  14. c  19. a
24. e
 5. e  10. d  15. e  20. b
25. d

HOW DID YOU DO??

23 - 25 correct = A
20 - 22 correct = B
17 - 19 correct = C
15 - 16 correct = D
14 or less correct = F

Don't like how you did the first time? Study the material again, then re-take the exam. Remember, vocabulary words are defined in the lecture notes glossary; figures and tables in the text can be a really good summary of processes, and your CD-rom and book have practice questions as well!!! Remember, do not wait for the exam to find out you really don't understand something - ask me a question if you are unclear about things. There is no such thing as a "bad" question but there is such thing as a bad exam grade! Reach me by e-mail (kmarrs@iupui.edu), phone (278-4551), or in person (SL 330).